1887

n Tydskrif vir die Suid-Afrikaanse Reg - Die grondslae vir von Savigny se teorie betreffende die saaklike ooreenkoms

Volume 2008, Issue 1
  • ISSN : 0257-7747
  • E-ISSN: 1996-2207
USD

 

Abstract

Aan die begin van die negentiende eeu was die leerstuk van in Duitsland op die oordrag van eiendomsreg van toepassing. Ingevolge hierdie leerstuk is eiendomsreg oorgedra indien (1) die vervreemder beskikkingsbevoeg was, (2) daar 'n () was en (3) fisiese beheer aan die verkryger verskaf is. Daar is aanvaar dat die begrip verwys na 'n voorafgaande verbintenisskeppende ooreenkoms () wat die bedoeling om eiendomsreg oor te dra en te ontvang omvat en wat 'n vorderingsreg () tot stand bring. Lewering was niks meer nie as 'n blote feitlike uitvoeringshandeling waardeur die voorafgaande verbintenis nagekom is () en waardeur die verkryger 'n saaklike reg () verkry het. Von Savigny het 'n drastiese verandering in hierdie siening van sake teweeggebring deurdat hy met die konstruksie van die saaklike ooreenkoms vorendag gekom het.


At the beginning of the nineteenth century in Germany real rights were transferred by delivery of the thing concerned to the transferee in one of the recognised ways () by virtue of a preceding obligatory agreement () - the doctrine of transfer by way of . Delivery was nothing more than a mere factual act whereby the preceding obligation was discharged. Von Savigny brought about a drastic change in this traditional way of transfer, in that he rejected the view that a preceding obligatory agreement was a requirement. He advocated a new theory, namely that real rights are transferred by way of , which he described as a real agreement. According to von Savigny, the real agreement is a separate agreement which should be distinguished from the obligatory agreement as far as its contents are concerned - it merely consists of the mutual intention to transfer and to receive real rights (he regarded delivery as the form of the agreement). In German literature this characteristic is referred to as the .
The two agreements are also separated from each other as far as their external formalities and consequences are concerned - the real agreement has to meet its own requirements, it is not dependent on the validity of the preceding obligation or any other legal act. Defects in the obligatory agreement do not affect the validity of the real agreement and also not the question whether a real right is transferred. This characteristic is referred to as the . Naturally, von Savigny's theory was not drawn on his imagination. The purpose of this article is to discuss the foundations and unfolding of his new theory, as well as the above characteristics of the real agreement.

Loading full text...

Full text loading...

Loading

Article metrics loading...

/content/ju_tsar/2008/1/EJC55159
2008-01-01
2018-06-18

This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error