1887

n Tydskrif vir die Suid-Afrikaanse Reg - Law and economics of corporate finance in Europe - from diversity to convergence and harmonization

Volume 2008, Issue 1
  • ISSN : 0257-7747
  • E-ISSN: 1996-2207
USD

 

Abstract

This paper reports on recent (and not so recent) developments relating to corporate finance in Europe from a banking and company lawyer's perspective. After a short review of what corporate finance is, I will contrast the Anglo-Saxon practice of corporate finance in capital-market-oriented systems to the Continental European tradition of bank-based systems. I will then explain the convergence of the historically distinct systems of corporate finance and the emergence of one universal pan-European system, which will, in fact, constitute a hybrid system of corporate finance with effective capital markets as well as with vital credit markets. My paper does not claim to be innovative, but rather informative: it is primarily intended to report and explain.


Die outeur bespreek ontwikkelingsaspekte van korporatiewe finansiering in Europa teen die agtergrond van die tradisioneel verskillende benaderings tot finansiering in die Anglo-Saksiese besigheidsomgewing teenoor die Vastelandse benadering. Terwyl laasgenoemde primêr finansieringsinstellings gedrewe is, word in die eersgenoemde omgewing primêr uitgegaan van publieke aandeelhouding as bron van waagkapitaal.
Vir die doel ontleed die outeur die tipiese kenmerke van elke sisteem en vertrek van die allengs aanvaarde suksesverhaal van die Duitse en Japanese bankgedrewe stelsels as voorbeelde van die kontinentale model waarkragtens banklenings aan maatskappye en ander regspersone die hoofstroom van besigheidskapitaal vir 'n onderneming verskaf. Dit behels uiteraard dat 'n bank as wentelmeganisme funksioneer om die spaargeld van beleggers as lenings aan kredietsoekers soos regspersone beskikbaar te stel. In teenstelling tot kapitaalmark-gedrewe stelsels bring die tussenganger-rol van banke 'n dempende werking mee ten aansien van die normale markkragte van aanbod en aanvraag. Aandeelhouers in laasgenoemde stelsels ervaar direk die gevolge van 'n suksesvolle of onsuksesvolle besigheidsjaar vir 'n onderneming waarin hulle as aandeelhouers hul kapitaal belê het deurdat die prys van die aandele op die beurs flink reageer op dividenduitkerings. Dit verduidelik ook die relatiewe mindere rol van aandelebeurse op die vasteland in vergelyking met die dominante rol wat dit in die Amerikaanse of Engelse besigheidswêreld vervul. Die belang al dan nie wat betrokkenheid van die indiwidue op die beleggingsbeurs geniet, is volgens die outeur onder andere 'n aanduiding van die beskerming wat beleggers in die tersake stelsel in beurstransaksies geniet.
Sedert die laaste dekade van die vorige eeu word in die vastelandse stelsels toenemend waargeneem dat banke wat diversifiseer en hul betrokkenheid uitbrei na die van fondsbestuurders eerder as die van die tradisionele kredietverskaffers 'n al hoe belangriker rol vervul. Dit kom volgens die outeur neer op die ontwikkeling van 'n nuwe hibriede sisteem van korporatiewe finansiering. Die inwerkingtreding op 1 November 2007 van 'n nuwe Europese Riglyn met betrekking tot Instrumente van die Beleggingsmark sal die ontwikkeling syns insiens bevestig.

Loading full text...

Full text loading...

Loading

Article metrics loading...

/content/ju_tsar/2008/1/EJC55162
2008-01-01
2018-06-24

This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error