1887

n Tydskrif vir die Suid-Afrikaanse Reg - Geweldsmisdade en die hervorming van die dronkenskapverweer

Volume 2009, Issue 3
  • ISSN : 0257-7747
  • E-ISSN: 1996-2207
USD

 

Abstract

Dit is algemeen bekend dat misdaad een van Suid-Afrika se grootste probleme is. Daar is na alle waarskynlikheid nie 'n enkele groep misdade wat die algemene bevolking so ernstig bedreig, soveel misnoeë veroorsaak en die emosies teen die huidige stafregsisteem in Suid-Afrika so negatief stem, as geweldsmisdade nie. Die mees voor die hand liggende geweldsmisdade is moord, aanranding in al sy vorme (insluitende seksuele aanranding), strafbare manslag voorspruitende uit 'n aanranding, verkragting, roof, saakbeskadiging en in 'n mate ook abduksie. Van owerheidskant word erken dat misdaad 'n groot probleem is. Dikwels word, in ietwat emosionele verklarings in die loop van die politieke debat, verklaar dat die regering "oorlog teen misdaad" verklaar het en dat daar van owerheidsweë "zero tolerance" vir misdaad in die algemeen en geweldsmisdaad in die besonder is. By geleentheid is mense ook al uitgenooi om met voorstelle te kom oor hoe om misdaad meer effektief te bekamp.


Violent crime is presently a great threat to every member of the South African community. It is an anomaly that, in spite of efforts and calls to combat violent crime by every possible means, a person who commits a violent crime while intoxicated to the extent that he or she lacks the intention required for liability, can rely on such intoxication as a complete defence to a charge of having committed the violent crime. In this respect South African law differs markedly from other jurisdictions within the Anglo-American legal family. In these jurisdictions intoxication at most amounts to a partial defence. In this article it is argued that the time has now arrived to deliberalise the present rules relating to the effect of voluntary intoxication on criminal liability. Furthermore, it is argued that the liberal dispensation introduced into our law by the decision in 1981 should be amended so that the rules relating to the effect of intoxication correspond once more in broad outline to the rules which applied before this decision was delivered and to the rules applying in other Anglo-American jurisdictions. The law on this topic should be guided by public policy and not the demands of strict logical theory.

Loading full text...

Full text loading...

Loading

Article metrics loading...

/content/ju_tsar/2009/3/EJC55260
2009-01-01
2018-06-23

This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error