1887

n Tydskrif vir die Suid-Afrikaanse Reg - Modern usufruct - empowering the usufructuary

Volume 2014, Issue 1
  • ISSN : 0257-7747
  • E-ISSN: 1996-2207
USD

 

Abstract


Vruchtgebruik is een gekende rechtsfiguur in het Zuid-Afrikaanse, Belgische en Franse recht. Maar waar het eerste stelsel strikt vasthoudt aan de Romeinsrechtelijke basisprincipes, passen de twee overige de regels op meer creatieve wijze toe om tegemoet te komen aan de noden van een moderne samenleving. Vruchtgebruik wordt immers vaak gebruikt als estate planning tool, bijvoorbeeld bij een "schenking met voorbehoud van vruchtgebruik" constructie. Hierbij bestaat vaak de wens dat de vruchtgebruiker een zo groot mogelijke controle en vrijheid bij aanwending van het goed geniet. Ook het traditionele Romeinsrechtelijke vruchtgebruik leent zich hiervoor indien het soepeler wordt toegepast.
Zo pleiten auteurs voor het hanteren van de bestemming van het goed als maatstaf voor het afbakenen van de bevoegdheden van de vruchtgebruiker, waarbij daden van beschikking - in tegenstelling tot in de traditionele visie - toegelaten zijn voor de vruchtgebruiker als en voor zover ze in overeenstemming met de bestemming van het goed zijn.
Ook het frequenter toepassen van vruchtgebruik op universaliteiten kan voor de vruchtgebruiker ruimere bevoegdheden opleveren. De universaliteit als geheel is immers het voorwerp van zijn recht, waardoor hij ten aanzien van de bestanddelen beschikkingsbevoegd is.
Tenslotte kan een contractuele toepassing van het regime van quasi-vruchtgebruik op uit de aard nietverbruikbare goederen een sterkere positie aan de vruchtgebruiker verlenen. Bij quasi-vruchtgebruik wordt de teruggaveplicht in natura immers vervangen door een teruggave bij equivalent, waardoor de vruchtgebruiker niet verplicht is het goed zelf in stand te houden maar een ruimer palet aan opties heeft bij het beheren van het vruchtgebruikvermogen.

Loading full text...

Full text loading...

Loading

Article metrics loading...

/content/ju_tsar/2014/1/EJC148478
2014-01-01
2018-05-28

This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error