1887

n Transactions of the Centre for Business Law - Inleiding. Hoofstuk 1

Volume 2004, Issue 36
  • ISSN :
USD

 

Abstract

Oor die algemeen kan daar aangevoer word dat maatskappye ingevolge die beginsel van meerderheidsbewind bestuur word: die aandeelhouers wat die meerderheid stemme hou, oefen die beheer uit in 'n maatskappy. Hierdie meerderheidsaandeelhouers het dan ook die mag om die direkteure aan te stel wat, in die geval van klein private maatskappye, hulself of hul familielede kan wees. Beheer wat op hierdie wyse uitgeoefen word, kan minderheidsaandeelhouers verhoed om 'n effektiewe sê in die bedryf van die onderneming te hê indien die statute of 'n aandeelhouersooreenkoms byvoorbeeld nie daarvoor voorsiening maak dat minderhede 'n direkteur mag aanwys nie, en hulle voortdurend in vergaderings oorstem word. In sulke omstandighede bestaan die gevaar dat die meerderheid hul mag kan aanwend ten einde hul eie belange te bevorder. Dit is veral 'n probleem in klein private maatskappye, veral dié wat merendeels soos 'n vennootskap bedryf word. In sulke maatskappye koester aandeelhouers dikwels persoonlike verwagtinge soos dat hulle in 'n diensverhouding in die maatskappy sal staan of 'n gelyke deel sal hê aan die bestuur van die maatskappy. Besluite wat hierdie verwagtinge raak kan deur 'n meerderheidstem geneem word.Waar aandeelhouers in so 'n maatskappy benadeel voel, kan hulle nie sonder meer hul kapitaal wat in die maatskappy belê is, onttrek nie, en voorts is daar ook nie 'n mark vir sulke aandele nie.

Loading full text...

Full text loading...

Loading

Article metrics loading...

/content/medsor/2004/36/EJC74023
2004-01-01
2018-05-21

This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error