1887

n Stads- en Streeksbeplanning = Town and Regional Planning - Spatial development frameworks on a broader scale : an integrative approach : article

Volume 2012, Issue 61
  • ISSN : 1012-280X

Abstract

Recent exposure to a number of spatial development frameworks on a broader (district and regional) scale in South Africa indicates that there is considerable confusion as to what should be the content of these plans. In addition, many fail to pay any attention to some of the most pressing developmental issues which are emerging.


This article argues that regional planning in South Africa has always been based on, inter alia, four central pillars (environment, economic development, settlement and service provision), which need to be informed by insights drawn from a number of disciplinary perspectives. It identifies some of the main developmental challenges in each of these disciplinary areas which these plans should be addressing, provides some disciplinary-specific insights into them, and then demonstrates an integrative approach to link these divergent issues.


'n Onlangse ondersoek van 'n aantal ruimtelike ontwikkelingsraamwerke op 'n hoër beplanningsvlak (naamlik distrik- en streekskaal) in Suid-Afrika dui daarop dat daar oorweldigende verwarring oor die inhoud van die voorgenome planne bestaan. Bykomend, verwys baie van die planne nie eers na die belangrikste nuwe ontwikkelingsvraagstukke wat onlangs na vore gekom het nie.
Die artikel gaan vanaf die standpunt uit dat streeksbeplanning in Suid-Afrika op vier pillare (insluitende omgewingsaspekte, ekonomiese ontwikkeling, nedersettingspatrone en diensteverskaffing) rus. Hierdie aspekte moet belig word vanaf insigte gereflekteer deur 'n wye aantal dissiplinêre beskouings. So 'n benadering identifiseer sommige van die belangrikste ontwikkelingsvraagstukke in elkeen van die dissiplines wat aandui wat hierdie planne moet aanspreek, belig sekere dissiplinêr-spesifieke inligting van belang, en verwys na 'n geïntegreerde benadering om hierdie uiteenlopende sake in noue verband met mekaar te bring.


Kamora ho shebana le meralo e mengata ea tswelopele ea moralo ka bophara, e leng ditereke le mabatowa a Afrika Boroa haufinyane, ho bontsahala ho na le pherekano e kholo mabapi le hore na ho be le eng ka hare ho meralo ena. Ka holima moo, ba bangata ba hloloa ke ho bona tse ding tse bohlokoa, tse hlahellang ka taba ena ea tswelopele.
Atekele ena e loanela taba ea hore merero ea meralo ea mabatowa naheng ea Afrika Boroa, hara tse ding, e sebetsa ka mekolokotoana e mene ea bohlokoa( Tikoloho, Tswelopele ea Moruo, Bodulo, le Phano ea Ditshebeletso) tseo tsebo ea tsona e hlokang ho tsoa ho mehopolo e mengata e khethehileng. E bontsha tse ding tsa diphephetso tse bohlokoa tsa tswelopele hara mehopolo ena e khethehileng, eo merero ea tswelopele e hlokang hore ebe e tobana le eona, e ntano fana ka lesedi la hore mehopolo ena e khethehileng e ntlafale, ebe e fana ka mokhoa oa hore merero ena e nyallane e sebetse joaloka ntho e le ngoe.

Loading full text...

Full text loading...

Loading

Article metrics loading...

/content/sm_town/2012/61/EJC133242
2012-12-01
2019-10-19

This is a required field
Please enter a valid email address
Approval was a Success
Invalid data
An Error Occurred
Approval was partially successful, following selected items could not be processed due to error